De beste D-day films: onze top 10 - D-day Info (2024)

Deze top 10 van deze D-day films is samengesteld door D-day Info zelf in combinatie met de stemming van onze volgers. Deze rangorde is natuurlijk subjectief en dus eerder een indicatie.

De beste D-day films: onze top 10 - D-day Info (1)

10 – Overlord (1975)

Overlord combineert archief D-day films met nieuw materiaal om het verhaal van Thomas te vertellen. Thomas is een jonge Britse soldaat die wordt getraind om tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Normandie te gaan. Tijdens deze periode heeft Thomas dromen en visies over zijn mogelijke toekomst en uiteindelijke dood.

De beste D-day films: onze top 10 - D-day Info (2)

9 – Storming Juno (2010)

De film Storming Juno van Tim Wolochatiuk is een Canadese documentaire die het verhaal vertelt van de soldaten die op Juno Beach zijn geland op 6 juni 1944.

De bestorming van Juno herinnert de toeschouwers aan de opoffering van een natie die zich samen met de geallieerden heeft ingezet en aan de essentiële betrokkenheid van Canada bij de militaire inspanning in de Slag om Normandië.

Storming Juno is geïnspireerd op de verhalen van Canadese veteranen en heeft drie personages: Korporaal Dan Hartigan, gedropt boven Normandië in de nacht van 5 op 6 juni 1944, Luitenant Bill Grayson regiment Regina Rifles, ontscheept met zijn mannen op het strand, en Sergeant Leo Gariepy, tankcommandant en ook geland op Juno. Deze enscenering van echte verhalen laat toe om zich in te leven met de personages en om deze belangrijke gebeurtenis van de Tweede Wereldoorlog te beleven vanaf de oversteek van het Kanaal tot het begin van de slag om Normandië.

De beste D-day films: onze top 10 - D-day Info (3)

8 – 36 Hours (1965)

De Duitsers ontvoeren een Amerikaanse majoor en proberen hem ervan te overtuigen dat de Tweede Wereldoorlog voorbij is, zodat ze details over de geallieerde invasie van Europa uit hem kunnen halen.

De Tweede Wereldoorlog is nog steeds in volle gang, en Pike wordt gedupeerd in een uitgebreid schema dat is opgesteld door majoor Walter Gerber (Rod Taylor), een Duitse inlichtingenagent. Gerber probeert een gedrogeerde en beïnvloedbare Pike te misleiden om hem alles te vertellen wat hij weet, want de gewonde soldaat ligt in een Beiers militair hospitaal nadat hij gevangen is genomen. Zal Pike in staat zijn om door de scheuren in Gerber’s gevel te kijken voordat hij de bonen morst die de dood en de nederlaag voor de Amerikaanse soldaten kunnen betekenen?

De beste D-day films: onze top 10 - D-day Info (4)

7 – My Way (2011)

Misschien wel één van de meer onbekende D-day films voor ons maar hij is zeker de moeite waard.

Na te zijn opgekomen als bittere rivalen en vijanden als jonge marathonlopers, bevinden de Koreaanse inheemse Kim Jun-shik en de Japanse aristocraat Tatsuo Hasegawa zich beiden in het Japanse leger, waar ze tegen de Chinezen en de Sovjets vechten in een bloedige strijd. Jun-shik staat daar onder dwang, terwijl Tatsuo een kolonel is. Nadat beiden door de Sovjets gevangen zijn genomen, kookt hun wederzijdse haat en wantrouwen over in een geweld dat alleen door de voortdurende gruwelijkheid van de oorlog wordt gestopt. Gedwongen om voor de Sovjets te vechten, zijn de twee uiteindelijk op elkaar aangewezen om te overleven, waardoor ze naar Duitsland gaan, waar ze op hun beurt weer worden gescheiden en gedwongen om voor de nazi’s te vechten. Ze ontmoeten elkaar weer in Normandië.

De beste D-day films: onze top 10 - D-day Info (5)

6 – The Big Red One (1980)

The Big Red One volgt de Eerste Infanterie Divisie van Afrika naar Europa gedurende de jaren 1942 tot en met 1945. Lee Marvin portretteert de sergeant van de divisie; hij is vast en zeker sterk en ervaren, maar hij neemt zijn werk met koele professionaliteit aan in plaats van Hollywood-bravoureus. Gebaseerd op Fuller’s eigen ervaringen is de film een losjes geconstrueerde serie anekdotes. Zo is er een krankzinnigengesticht dat wordt gebombardeerd terwijl de gevangenen applaudisseren en een climaxvignet waarin een zeer jonge geïnterneerde in het concentratiekamp sterft terwijl een vriendelijke soldaat met het jongetje speelt.

De beste D-day films: onze top 10 - D-day Info (6)

5 – Churchill (2017)

De spanningen lopen op voor de Britse premier Winston Churchill (Brian Cox) in de dagen voorafgaand aan de beruchte geallieerde D-Day landingen in Normandië, Frankrijk in juni 1944. Uit angst voor herhaling van zijn dodelijke fouten uit de Eerste Wereldoorlog in de Slag om Gallipoli, uitgeput door jaren van oorlog, geplaagd door depressie en geobsedeerd door zijn historische lot, is Churchill terughoudend om de grootschalige campagne te beginnen, een campagne waar de hele oorlogsinspanning van afhangt. Tegenover zijn geallieerde politieke tegenstanders, de Amerikaanse generaal Dwight D. Eisenhower (John Slattery) en de Britse veldmaarschalk Bernard Law Montgomery (Julian Wadham), krijgt de verontruste Churchill steun en toewijding van zijn vrouw, de briljante en onverstoorbare Clementine Churchill (Miranda Richardson). Met haar kracht en scherpzinnigheid stopt “Clemmie” Winston’s fysieke, mentale en spirituele ineenstorting en inspireert hem tot grootsheid.

4 – Breakthrough (1950)

Gefilmd met de volledige medewerking van het Amerikaanse leger, is een no-nonsense D-day film die zich afspeelt tijdens de invasie van het Europa in 1944. Onder leiding van kapitein Hale (David Brian) marcheert een kleine groep infanteristen door Normandië. De oorlogszuchtige voetsoldaten hebben een hekel aan de aanwezigheid van luitenant Joe Mallory (John Agar), maar al snel bewijst hij zijn waarde voor het peloton. De ondersteunende karakters zijn de gebruikelijke samenvoeging van “types”, hoewel voor het grootste deel de gebruikelijke clichés worden vermeden. De enige vrouw in de cast is Suzanne Dalbert, die een Normandische dorpsbewoonster speelt waarmee de GI’s kortstondig dartelen. Bij het begin van Breakthrough worden verschillende scènes van de daadwerkelijke gevechtstraining in de gedramatiseerde sequenties weergegeven.

De beste D-day films: onze top 10 - D-day Info (8)

3 – The Longest Day (1962)

The Longest Day is een absolute klassieker tussen deze D-day films. De invasie werd persoonlijk georkestreerd door Darryl F. Zanuck. Waar mogelijk, werden de oorspronkelijke locaties gebruikt en een internationale all-star cast doet zich voor als de betrokken mensen, van hooggeplaatste ambtenaren tot gewone GI’s. Elke acteur spreekt in zijn of haar moedertaal met ondertitels die vertaald worden.

De sterren zijn alfabetisch gerangschikt, met uitzondering van John Wayne, die als luitenant-kolonel Vandervoort een aparte facturatie krijgt. Anderen in de grote cast zijn Eddie Albert, Jean-Louis Barrault, Richard Burton, Red Buttons, Sean Connery, Henry Fonda, Gert Frobe, Curt Jurgens, Peter Lawford, Robert Mitchum, Kenneth More, Edmond O’Brien, Robert Ryan, Jean Servais, Rod Steiger en Robert Wagner. Paul Anka, die het titelnummer van de film schreef, duikt op als solist van het leger.

De scènes omvatten de geallieerde parachutesprongen in Ste. Mere Englise, waar de parachutisten werden neergemaaid door de Duitsers; een scene waarin de Duitse en geallieerde troepen onbewust zij aan zij marcheren in het donker van de nacht; en een spectaculair drie minuten durend overheadschot van de troepen die vechten en sterven in de straten van Ouistreham.

De beste D-day films: onze top 10 - D-day Info (9)

2 – Saving Private Ryan (1998)

Steven Spielberg regisseerde deze krachtige, realistische herschepping van de D-day-invasie van de Tweede Wereldoorlog en de onmiddellijke nasleep ervan. Het verhaal begint met een proloog waarin een veteraan zijn familie naar de Amerikaanse begraafplaats in Normandië brengt en een flashback maakt met Capt. John Miller (Tom Hanks) en GI’s in een landingsvaartuig dat nadert naar Omaha Beach om daar het vernietigende Duitse artillerievuur te trotseren. Deze massaslachting van Amerikaanse soldaten wordt in een meeslepende, onvergetelijke scene van 24 minuten afgebeeld.

Miller’s mannen gaan langzaam vooruit om eindelijk een bunker in te nemen. Op het strand, dat bezaaid is met lichamen, staat de naam “Ryan” op iemands rugzak gestencild. De stafchef van het leger, George C. Marshall (Harve Presnell), die verneemt dat drie Ryan-broers van dezelfde familie in één week zijn gedood, vraagt om de overlevende broer, Pvt. James Ryan (Matt Damon), op te sporen en terug te brengen naar de Verenigde Staten. Kapitein Miller krijgt de opdracht en hij kiest een vertaler, Cpl. Upham (Jeremy Davis), geschoold in taal, maar niet in de strijd, om zich bij zijn ploeg te voegen van rechterhand Sgt. Horvath (Tom Sizemore), plus de soldaten Mellish (Adam Goldberg), Medic Wade (Giovanni Ribisi), cynische Reiben (Edward Burns) uit Brooklyn, Italiaans-Amerikaanse Caparzo (Vin Diesel), en religieuze Southerner Jackson (Barry Pepper), een sluipschutter die de Heer aanroept terwijl hij zijn doelwit in het vizier heeft.

Na eerder actie te hebben meegemaakt in Italië en Noord-Afrika, trekt het hechte team door gebieden die nog steeds vol zitten met nazi’s. Nadat ze Caparzo verliezen in een schermutseling bij een gebombardeerd dorp, beginnen sommigen in de groep te twijfelen aan de logica van het verliezen van meerdere levens om één enkele soldaat te redden…

Met maar liefst 5 oscars en indrukwekkende opening scene is Saving Private Ryan één van de beste D-day films aller tijden.

De beste D-day films: onze top 10 - D-day Info (10)

1 – Band of Brothers (2001)

En natuurlijk onze winnaar, Band of Brothers. Het is misschien officieel geen film maar we kunnen deze geweldige serie natuurlijk niet negeren. Onze volgers waren het er unaniem over eens dat deze serie op nummer 1 moest staan.

Band of Brothers is een tiendelige televisieserie uit 2001 over de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. Het is een co-productie van Steven Spielberg en Tom Hanks, waarin de rol van de Easy Company van het 506th Parachute Infantry Regiment, US 101st Airborne Division, in de oorlog wordt getoond. De serie begint met de training in Amerika voorafgaand aan de landing in Normandië en eindigt in het “Adelaarsnest” van Adolf Hitler, aan het einde van de oorlog. ‘Band of Brothers’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen Ambrose.

Dankzij Band of Brothers is de interesse in de Tweede Wereldoorlog bij vele mensen aangewakkerd.

Samenvatting van onze top 10 D-day films:

  1. Band of Brothers (2001)
  2. Saving Private Ryan (1998)
  3. The Longest Day (1962)
  4. Breakthrough (1950)
  5. Churchill (2017)
  6. The Big Red One (1980)
  7. My Way (2011)
  8. 36 Hours (1965)
  9. Storming Juno (2010)
  10. Overlord (1975)

Ook geïnteresseerd in games?

Bekijk de Beste D-day games – Top 10 hier

De beste D-day films: onze top 10 - D-day Info (11)

Heb je een fout opgemerkt?

Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt? Laat het ons weten, zo wordt onze berichtgeving alleen maar beter. Wij gaan hier zo snel mogelijk mee aan de slag. Je persoonlijke gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Fout melden

De beste D-day films: onze top 10 - D-day Info (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: The Hon. Margery Christiansen

Last Updated:

Views: 5844

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: The Hon. Margery Christiansen

Birthday: 2000-07-07

Address: 5050 Breitenberg Knoll, New Robert, MI 45409

Phone: +2556892639372

Job: Investor Mining Engineer

Hobby: Sketching, Cosplaying, Glassblowing, Genealogy, Crocheting, Archery, Skateboarding

Introduction: My name is The Hon. Margery Christiansen, I am a bright, adorable, precious, inexpensive, gorgeous, comfortable, happy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.