Schatzki Ring: Definitie, behandeling, oorzaken en meer · allhealth.pro - Medische informatie en gezondheidsadviezen u kunt vertrouwen. (2024)

Een Schatzki ring is een vernauwing van de onderste slokdarm dysfa*gie veroorzaken. Dysfa*gie betekent moeite met slikken . Dysfa*gie zelf is vrij vaak voor en komt voor bij ongeveer 3 procent van de bevolking.

De Schatzki ring bestaat uit een kleine weefselvouw dat gedeeltelijk blokkeert de slokdarm, waardoor de dysfa*gie. De Schatzki ring werd voor het eerst geïdentificeerd in asymptomatische mensen in 1944. Het is genoemd naar Richard Schatzki, de arts die voor het eerst de opmerking.

De aanwezigheid van een Schatzki ring is een belangrijke oorzaak van dysfa*gie van vast voedsel en afsluiting van de slokdarm door voedsel (impactie) bij volwassenen.

Veel mensen die een Schatzki ring vaak geen symptomen ervaren. Degenen die regelmatig problemen met slikken vast voedsel voelen. In sommige gevallen kan je het gevoel alsof voedsel wordt steken in je borst na het slikken. Vele malen, kan het voedsel worden uitgebraakt.

Soms is een deel van voedsel kan komen te zitten in de slokdarm, waardoor een verstopping en ernstige pijn op de borst. Dit gevoel komt vaak met vlees dat niet volledig is gekauwd. Het is soms aangeduid als “steakhouse syndroom.”

Bovendien, mensen met Schatzki ringen hebben vaak last van brandend maagzuur.

Een Schatzki ring werd gevonden aanwezig te zijn in 6-14 procent routine barium slikken studies. Symptomen worden veroorzaakt door het nauwe gedeelte van de slokdarm waaruit de Schatzki ring. De diameter van de Schatzki ring is erg belangrijk voor zover symptomen betreft. Ringen met een kleinere diameter doorgaans tot meer frequente episoden van dysfa*gie dan ringen met een grotere diameter.

Artsen zijn niet zeker wat precies veroorzaakt een Schatzki ring te vormen. Gastro-oesofa*geale reflux ziekte , ook bekend als GERD, is een mogelijke oorzaak van Schatzki ringvorming. Mensen met een Schatzki ring vaak zure reflux ook. Bovendien aandoeningen die kunnen leiden tot refluxziekte, zoals een hernia , worden vaak bij mensen met een Schatzki ring.

Uw arts kan beginnen met de vraag u een aantal vragen over uw dysfa*gie. Enkele voorbeelden zijn:

  • Hoe voel je je wanneer je probeert te slikken?
  • Wat voor soort voedsel heb je moeite met slikken? Vloeistoffen, vaste stoffen, of beide?
  • Zijn er extra symptomen die gepaard gaan met je moeite met slikken?

Het gevoel van voedsel vast komen te zitten in je borst, alsmede moeite met slikken vast voedsel kon de aanwezigheid van een Schatzki ring aan te geven.

In gevallen waarin de arts vermoedt een vernauwing van de slokdarm, kunnen zij ervoor kiezen om een uit te voeren endoscopie . Tijdens deze procedure uw arts plaatst een kleine buis met een camera bevestigd in uw slokdarm. Hierdoor kan de arts het weefsel van de slokdarm zien en kan helpen bij het bepalen of er een Schatzki ring of een andere structuur aanwezig zijn die zouden kunnen veroorzaken de dysfa*gie.

Een barium slikken kan eveneens worden uitgevoerd. Voor deze test, slik je vloeistoffen als een pil die een barium contrast bevat. De kleurstof jassen het slijmvlies van de slokdarm en kan worden gevisualiseerd in een X-ray. Uw arts kan dan gebruik maken van de beelden die worden gegenereerd uit de X-ray om te zien of een Schatzki ring aanwezig zijn in uw slokdarm.

Therapie aan individuen voorzien van een Schatzki ring bevat ballondilatatie van hun slokdarm. Dit is een procedure die een instrument gebruikt met een kleine ballon aan het uiteinde aan de diameter van de ring Schatzki handmatig verlengt. Meestal wordt een afname van de symptomen gemeld kort na de dilatatie procedure.

Gebaseerd op het verband tussen de aanwezigheid van een Schatzki ring en GERD, zure afschaffingstherapie alleen of met ballondilatatie is ook aangetoond doeltreffend symptomen zijn.

Een Schatzki ring leidt vaak tot moeilijkheden bij het slikken van vast voedsel, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je langzaam te eten en kauw alle voedsel goed voor het doorslikken. Het kan ook nuttig zijn om te nemen in een kleinere hoeveelheid voedsel per hap. Bovendien, het veranderen van het voedsel dat je eet om de consumptie van grote of zware voorwerpen te vermijden kan helpen voorkomen dat een levensmiddel blokkade van de slokdarm.

Een Schatzki ring is een vernauwing van de lage slokdarm en de voornaamste oorzaak van dysfa*gie van vaste voedingsmiddelen bij volwassenen. Schatzki ringen zijn vaak asymptomatisch. Gewoonlijk symptomen optreden wanneer een Schatzki ring met een kleine diameter. Deze symptomen zijn onder meer:

  • moeilijkheden bij het slikken van vast voedsel items
  • gevoel alsof voedsel wordt vast komen te zitten in je borst
  • maagzuur

Uw arts kan een onderzoek dat een endoscopie, een barium slikken, of beide tests bevat om te bepalen of een Schatzki ring aanwezig is uit te voeren. De symptomen kunnen worden verlicht door een ballondilatatiewerkwijze dat de diameter van de Schatzki ring expandeert. Daarnaast heeft zure afschaffingstherapie ook effectief gebleken.

Schatzki Ring: Definitie, behandeling, oorzaken en meer · allhealth.pro - Medische informatie en gezondheidsadviezen u kunt vertrouwen. (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated:

Views: 6352

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.